KOSÁR: 0 termék 0 Ft

Hírek

Tefal Konyhai Tipp: Hogyan fonjunk kalácstésztából brióst?

2014.04.15

 

A rendszeresen jelentkező ”Tefal Konyhai Tipp” sorozatunkkal olyan egyszerűen és gyorsan megvalósítható öleteket, praktikákat és recepteket mutatunk be, melyekkel garantált sikereket érhet el a konyhában!

 

Idén lepje meg a családot és a Húsvétkor oly közkedvelt fonott kalács tésztájából készítsen brióst! Ehhez segítségül bemutatjuk azt a két hagyományos fonási és csavarási technikát, amelyekkel a pékségekben is készül az isteni, foszlós briós, és természetesen adunk mellé egy egyszerű és bevált receptet is!

 

 

Briós/gyúrt élesztős tészta (hozzávalók- kb. 30 db 5 dkg-os brióshoz):

 • 1 kg liszt

 • 10 dkg porcukor

 • 10 dkg margarin vagy vaj

 • 5 dl tej

 • 5 dkg élesztő

 • 5 db tojássárgája

 • 1 citrom reszelt héja

 • 1 zacskó vaníliás cukor

 • só

 • + 1 tojás a briósok megkenéshez
 • + 2-3 evőkanál kristálycukor
a briósok megszórásához

 

1. Elkészítjük a kovászt: a tejet fellangyosítjuk, majd egy nagy fém keverőtálban elkeverjük benne az élesztőt és a porcukrot és letakarva 35-40 fokon (nyitott sütőajtó mellett) 10-20 percig érleljük.


2. Miután a kovász felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és gombóccá gyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta felülete teljesen sima nem lesz.


3. Ezután ismét 35-40 fokon, 10-20 percig kelesztjük letakarva a tésztát.


4. Az első kelesztést követően átgyúrjuk/átszellőztetjük a tésztát, hogy még több oxigén jusson a belsejébe, és ne savanyodjon be a belül keletkezett szén-dioxidtól.


5. Az átgyúrást követően újabb 10 perc kelesztés következik.


6. A tésztából ezután 6 dkg-os darabokat mérünk ki, majd formázzuk őket (csavart és fonott technika alább), és egymástól kb. 5 cm távolságban tepsire tesszük őket.


7. Formázás után még 10 percig kelesztjük a briósokat a tepsiken, közben a sütőt 180-200 fokra melegítjük elő.


8. Sütés előtt mindegyik brióst lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral, majd kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

 

A csavart briós készítése:

A 6 dkg-os gombócot kb. 30 cm-es kígyóvá nyújtjuk, egyik végét megfogjuk a bal kezünk (bal kezeseknek jobb) hüvelyk és mutatóujjával, majd a jobb kezünkkel a magasból lassan lefelé engedve a kígyó testét csigát formázunk belőle, melynek köríveit a bal kezünk mutatóujjaival támasztjuk alá (fontos, hogy a körívek egymás mellé kerüljenek, ne alá, mert akkor sütés közben felborul a briós). A végét behajtjuk a csiga alá, kicsit megtapasztjuk, és így tesszük a sütőlemezre. 

A fonott briós készítése:

A 6 dkg-os gombócot kb. 20 cm-es kígyóvá nyújtjuk, majd pontosan megfelezzük. Ezután az egyik felet függőlegesen lefektetjük, majd ráfektetjük vízszintesen a másik felet. A függőleges kígyó felső részét ezután áthajtjuk a vízszintesen, jobb irányba (tehát a függőleges kígyó alsó fele és a vízszintes jobb fele közé). A két lefelé néző véget ezután keresztezzük. A vízszintes kígyó bal végét a balra lefelé néző kígyó alatt, jobb végét pedig a jobbra lefelé néző kígyó fölött hajtjuk át. Az így keletkezett 4 lefelé néző véget összenyomjuk, majd a tészta deszkával érintkező részét felülre fordítjuk úgy, hogy alul maradjon a 4 összenyomott vég (ez érintkezik majd a sütőlappal, és ha jól összenyomtuk, nem is fog kinyílni).

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Home&COOK csapata!