KOSÁR: 0 termék 0 Ft

Hírek

Tefal Recept: Húsvéti kalács

2016.03.25

 

 

A Húsvéti asztalokon szinte kivétel nélkül megjelenik a kalács. A hagyományos 3-as fonású kalácsból készíthetünk koszorút is, mely így még elegánsabb dísze lesz a Húsvéti asztalnak. A Tefal Easy Grip csatos kuglóf- és tortaforma tartalmaz egy kivehető belső elemet, ami a lyukas közepű sütemények/kuglófok, vagy például a kalácskoszorú elkészítéséhez is ideális, de ha kivesszük ezt az elemet, akkor normál csatos tortaformaként is használhatjuk torták sütésére. A hosszadalmas tésztagyúrást pedig elkerülhetjük egy professzionális, dagasztókaros konyhai robotgéppel, mint például a Tefal Masterchef Gourmet, ami számos egyéb konyhai műveletben is segítségünkre lesz a mindennapi főzések során. 

 

Húsvéti kalács (hozzávalók 1 nagyobb kalácshoz, vagy 2 kalácskoszorúhoz):

  • 1 kg liszt

  • 10 dkg porcukor

  • 10 dkg vaj
 vagy margarin apró kockákra vágva/lereszelve
  • 5 dl tej

  • 5 dkg élesztő

  • 5 db tojássárgája

  • 1 citrom reszelt héja

  • 1 zacskó vaníliás cukor

  • só

  • + 1 tojás a kalács megkenéshez

 

1. Először felfuttatjuk az élesztőt, ehhez a tejet fellangyosítjuk, majd egy nagy fém keverőtálban (ha robotgéppel dolgozunk, akkor annak a keverőtáljában) elkeverjük benne az élesztőt és a porcukrot és letakarva 35-40 fokon (pl. nyitott sütőajtó mellett) 10-20 percig érleljük.


2. Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és kézzel, vagy a robotgépünk dagasztó karjával gombóccá gyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta felülete teljesen sima nem lesz.


3. Ezután ismét 35-40 fokon, 10-20 percig kelesztjük letakarva a tésztát.


4. Az első kelesztést követően átgyúrjuk/átszellőztetjük a tésztát, hogy még több oxigén jusson a belsejébe, és ne savanyodjon be a belül keletkezett szén-dioxidtól.


5. Az átgyúrást követően újabb 10 perc kelesztés következik.


6. A tésztát ezután 3 vagy 6 egyenlő részre osztjuk, attól függően, hogy 1 nagy kalácsot, vagy két kisebb kalácsot/kalácskoszorút készítünk. Minden részt kis gombócokká gyúrjuk, majd kb. 30 centis hengerekké nyújtjuk őket és 3-as fonással összefonjuk. A végeket összetapasztjuk és behajtjuk a kalácsunk alá. Ha kalácskoszorút készítünk, akkor betesszük az egyik kisebb összefont kalácsot a 27 cm-es Tefal Easy Grip kuglófformába, majd a belső kör köré koszorút formázunk belőle és a két végét összetapasztjuk. A formához képest kicsinek tűnhet a kalács, de a sütőben duplájára nő majd. Ha normál kalácsot készítünk, akkor egy nagyobb tepsire fektetjük. 

7. Formázás után még 10 percig kelesztjük a kalácsokat a tepsiken, közben a sütőt 180-200 fokra melegítjük elő.


8. Sütés előtt a kalácsokat lekenjük felvert tojással, majd kb. 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük őket.