KOSÁR: 0 termék 0 Ft

Hírek

Tefal Konyhai Tipp: Hogyan készítsünk omlós tésztát aprítógépben?

2016.03.31

 

Ha szereted és gyakran készítesz különböző pitéket, quiche-eket és tartokat, akkor érdemes beszerezned egy jó aprítógépet, mert 2 perc alatt elkészíti helyetted a mindig tökéletesen egynemű omlós tésztát, így nem kell többé a vaj hosszas morzsolgatásával bajlódnod! Tökéletes választás a Tefal Masterchef 5000 aprítógép, mellyel a különböző reszelési és aprítási feladatok pillanatok alatt elvégezhetőek, nagy edényének köszönhetően pedig nagy mennyiségeket, akár a teljes családi adagot is egyszerre készítheted el benne. 

 

Omlós tészta aprítógépben 

Hozzávalók (1 db 26-30 cm-es piteformához, vagy 8-10 db mini tarthoz): 

  • 225 g liszt
  • 125 g hideg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál hideg víz
  • csipet só
  • Ha süteményalapot készítesz, akkor keverj a liszthez 50 g porcukrot és ízlés szerint 50-100 g olajos magvakat (mandula, törökmogyoró, dió...stb).

 

1. lépés

Helyezd az aprítógépbe a forgatótárcsát, tedd rá a késes betétet, majd öntsd a tálba a sóval (illetve sütemény esetén porcukorral) elkevert lisztet. 

 

2. lépés

Tedd rá a kislyukú reszelőtárcsát, majd zárd rá az aprítógép fedelét. Csak akkor záródik megfelelően, ha a betöltőnyílás pont a fogantyúval szemközti oldalon van. Ezután tedd a betöltőnyílásba az egész vajat, majd indítsd el a keverést 1-es vagy 2-es fokozaton és a lenyomó-betét segítségével reszeld le a vajat, majd vedd ki a reszelőtárcsát (két ujjal nyúlj a két nyílásba a tárcsa közepén, forgasd el kissé, majd vedd le - vigyázz, nagyon éles!). 

 

3. lépés

Keverd addig a vajat a lisztben, amíg morzsás állagot nem érsz el. Ekkor add hozzá a tojássárgákat és keverd tovább, amíg a tészta kezd összeállni. 

 

4. lépés

Ekkor a betöltőnyíláson át önts egy kevés jéghideg vizet a tésztához, amíg egynemű labdává nem formálódik. Ekkor vedd ki a tésztagombócot, tekerd átlátszó fóliába, és tedd a hűtőbe minimum fél órára. 

 

5. lépés

Lisztezett munkafelületen nyújtsd kör alakúra a tésztát, majd tekerd fel a sodrófára, tedd alá a piteformát és tekerd le róla a forma fölött a tésztát, hogy pontosan ráilleszkedjen.