KOSÁR: 0 termék 0 Ft

Hírek

Tefal Konyhai Tipp: Hogyan készítsünk házi pitát?

2016.09.15

 

A házi pitakészítés nem nagy ördöngősség, azonban annál izgalmasabb és finomabb lesz a végeredmény! Próbáljátok ki házi falafel receptünkkel, és rendezzetek keleti ihletésű vacsorapartit! 

Házi pita

Hozzávalók (8 db pitához)

  • 2 ek szárított élesztő
  • 1 csésze (2,5 dl) langyos víz
  • 1/2 kk porcukor
  • 35 g teljes kiőrlésű liszt
  • 310 g finomliszt
  • 1 tk só
  • 2 ek olívaolaj

 

1. lépés

Öntsük a langyos vizet egy keverőtálba, majd keverjük hozzá az élesztőt és a cukrot. Adjuk hozzá a teljes kiőrlésű lisztet és 2-3 ek finomlisztet, majd keverjük el és tegyük meleg helyre kb. 15 percre, amíg az élesztő felfut. Ezután adjuk hozzá a többi összetevőt is (kb fél csésze finomliszt kivételével).

 

2. lépés

Egy fakanál segítségével keverjük addig a tésztát, amíg nagyjából összeáll, majd szórjuk meg egy kevés maradék liszttel és gyúrjuk a tálban 1-2 percig, amíg a tál szélén maradt darabokat is felveszi. 

 

3. lépés

Ezután borítsuk ki a tésztát a munkapultra, majd 2-3 perc alatt dagasszuk simára. Takarjuk le egy konyharuhával és pihentessük 10 percig, majd gyúrjuk további 2 percig. Végül tegyük vissza a tésztagombócot a kitisztított keverőtálba, zárjuk le a tetejét szorosan átlátszó fóliával, majd fedjük le egy konyharuhával is és kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt. 

 

4. lépés

Nyújtsuk ki a tésztát egy vaskos hengerré, majd egy éles késsel vágjuk 8 egyenlő részre. Végül mindegyiket formázzuk tésztagombócokká, szórjuk meg egy kevés liszttel, majd egy konyharuhával letakarva pihentessük 10 percig.

 

5. lépés

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. A Tefal Ingenio serpenyőt tegyük a forró sütőbe, hogy felforrósodjon mielőtt rákerülnek a piták. A nyelet egy kattintással vegyük le, miután az edényt a középső rácsra helyeztük. Amíg melegszik, nyújtsunk ki egy pitát tenyérméretű körré. A serpenyő forróságát könnyen ellenőrizhetjük a Thermo Spot hőindikátornak köszönhetően: ha egynemű pirosra változott, akkor elérte a kellő hőmérsékletet a sütéshez. 

 

6. lépés

Gyors mozdulatokkal emeljük meg az első tésztakört, majd tegyük a forró serpenyőn a sütőbe. Kb. 2 perc után a pita szépen megemelkedik, ekkor fordítsuk meg, majd süssük további 1 percig. A kész pita világos színű, csak néhány barna folt lesz rajta, nem kell az egésznek megbarnulnia, mert akkor nagyon kiszárad. A kész pitákat tegyük szalvétával bélelt kosárba, majd fogyasztásig takarjuk le őket, hogy puhák maradjanak.