KOSÁR: 0 termék 0 Ft

Hírek

Tefal Recept: Stollen - német karácsonyi kalács

2016.12.13

 

Németországban olyan jellegzetes dolog a stollen, mint nálunk a bejgli, nem hiányozhat egy család karácsonyi asztaláról sem. Ez persze nem véletlen, hiszen tele van minden jóval - az aszalt gyümölcsök mellett a marcipán teszi igazán finommá és különlegessé. A Tefal Masterchef gourmet keverőtálas mixer elvégzi helyettünk a kalács készítésének a legnehezebb részét, vagyis a dagasztást, így nekünk csak élvezni kell a sütőből áradó isteni kalácsillatot és a fantasztikusan gazdag kalács intenzív, gyümölcsös-marcipános ízvilágát. 

 

 

Stollen - német karácsonyi kalács

Hozzávalók, 1 kalácshoz: 

  • 150 g mazsola, aranymazsola, aszalt meggy vagy bármilyen apró aszalt gyümölcs vagy kandírozott gyümölcs vegyesen
  • 50 g mandula, durvára aprítva
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • ¼ tk őrölt szerecsendió
  • 375 g kenyérliszt + a gyúráshoz
  • 1 tasak (7 g) szárított élesztő
  • 50 g porcukor
  • 1 közepes tojás, enyhén felverve
  • 65 g vaj, megolvasztva
  • 150 ml meleg tej
  • 200 g nyújtható marcipánmassza 
  • + porcukor a kalács befedéséhez
  1. Egy kis tálkában keverjük össze az aszalt gyümölcsöket, magokat és fűszereket, majd ha túl keménynek találjuk az aszalt gyümölcsöket, akkor öntsük őket nyakon egy kevés, vaníliával/fahéjjal/kardamommal összeforralt, meleg vízzel vagy ízlés szerint alkohollal. Keverjük össze és tegyük félre, amíg elkészítjük a tésztát. 
  2. Tegyük a lisztet, szárított élesztőt és porcukrot a Masterchef Gourmet keverőtáljába, majd adjuk hozzá a felvert tojást, 50 g-ot az olvasztott vajból és a meleg tejet, végül a dagasztó kar segítségével pár perc alatt gyúrjuk lágy, ruganyos tésztává.
  3. Ezután tegyük át a tésztát egy enyhén beolajozott tálba, majd tekerjük be átlátszó fóliával és 1-1,5 órán át meleg helyen kelesszük, amíg kb. duplájára nem nő.
  4. Borítsuk ki a megkelt tésztagombócot enyhén lisztezett munkafelületre, majd fokozatosan hozzáadagolva gyúrjuk bele a leszűrt, kinyomkodott aszalt gyümölcsöket és magokat, hogy egyenletesen elterüljenek a tésztában. Kicsit ragacsosnak fog tűnni a tésztánk, de ez normális. Terítsük le egy konyharuhával,  hintsük meg liszttel és pihentessük 20 percig. 
  5. Közben vajazzunk ki, vagy sütőpapírral béleljünk ki egy nagyobb sütőtálcát.
  6. A marcipánt nyújtsuk 30 centiméteres hengerré. 
  7. A tésztánkat nyújtsuk 30 cm hosszú, 16 cm széles téglalappá, majd tegyük a marcipánt a felső egyharmadára és egy ecsettel vizezzük be kissé a szabadon maradt, vastagabb tésztarészt, majd hajtsuk a marcipánra és óvatosan nyomkodjuk össze mellette a tésztát - ettől kapja majd a jellegzetes, stollen formát. 
  8. Ezután helyezzük át a sütőtálcára, majd enyhén beolajozott átlátszó fólia alatt pihentessük további 30 percig, közben melegítsük elő a sütőt 190°C-osra. 
  9. A kalácsot 20-25 perc alatt süssük készre - ezalatt megemelkedik és világos aranybarna színt kap. Vegyük ki a sütőből és egy ecsettel kenjük át a maradék olvasztott vajjal, majd tegyük át egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Amint teljesen kihűlt, alaposan szórjuk meg porcukorral és már tálalhatjuk is. 

A stollen átlátszó fóliába csomagolva 3-4 napig frissen tartható, így előre is elkészíthető. Fagyasztani is remekül lehet - ebben az esetben ne porcukrozzuk, csak tekerjük szorosan átlátszó fóliába, majd tegyük be a fagyasztóba. Fogyasztás előtt hagyjuk egy éjszakán át szobahőmérsékleten állni, majd szórjuk meg porcukorral és tálaljuk!