KOSÁR: 0 termék 0 Ft

Hírek

Tefal Konyhai Tipp: Hogyan készítsünk macaront?

2017.12.21

 

A macaron nagyon elegáns desszert, azonban az elkészítése igényel némi rutint és néhány profi konyhai eszközt. Most lépésről lépésre bemutatjuk az elkészítését! A Tefal Masterchef Gourmet tökéletes konyhai robotgép azoknak, akik gyakran sütnek, hiszen a készlet habverő, krémkeverő és dagasztó tartozékokat is tartalmaz. 

 

Macaron (hozzávalók - kb. 30-35 db-hoz):

  • 150 g mandulaliszt (porrá aprított hántolt mandula) 
  • 2x150 g porcukor
  • 2x55 g öregített tojásfehérje (3-4 nappal a sütés előtt feltört, hűtőben eltett)
  • ételfesték - opcionális
  • 38 g szénsavmentes ásványvíz

Szükséges eszközök: Tefal Masterchef Gourmet robotgép, cukorhőmérő, sütőpapír, eldobható habzsákok. 

 

  1. A teljes adag mandulalisztet egy összeszitáljuk 150 g porcukorral, majd hozzákeverjük az egyik adag nyers tojásfehérjét. 
  2. A másik adag porcukrot egy kis lábasba tesszük a vízzel, teljesen elkeverjük, majd forralni kezdjük. Cukorhőmérővel folyamatosan mérjük a hőmérsékletét (118 fokot kell elérnie). 
  3. Ekkor elkezdjük a Tefal Masterchef robotgéppel felverni a másik adag 55 g tojásfehérjét, majd folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk a 118 fokos cukorszirupot. 
  4. Fényes, tömör habot kell kapnunk, majd kézmelegre hűtjük. 
  5. Ezután azonnal hozzákeverjük a mandulás masszához, és néhány nagy mozdulattal, teljesen elvegyítjük őket egy spatulával. Nem kell túlkeverni, éppen csak addig, amíg összeáll.  (Ha túlkeverjük, túl folyós lesz és laposak lesznek tőle a macaronok. A tökéletes állapot az ún. macaronage - vagyis ha egy kis mennyiséget tányérra szedünk belőle, akkor pár mm-t szétterül, aztán megáll.)
  6. A sütőt ekkor előmelegítjük 160-180 fokra és előkészítünk 2-3 lapos tepsit, majd mindegyiket befedjük sütőpapírral.
  7. A habot ezután tetszőlegesen több részre osztjuk, majd pár csepp zselé állatú ételfestékkel beszínezzük.
  8. Habzsákokba töltjük és sima kerek nyílású kupakon a sütőlapokra nyomjuk függőlegesen kb. 20 Ft-os nagyságú köröket rajzolva. 
  9. Ezután a tepsit jó párszor a konyhapulthoz csapkodjuk, hogy a levegőbuborékok felszínre törhessenek - ha ezt a lépést kihagyjuk, betöredezhet a macaronok felülete.
  10. 30 percig pihentetjük őket ezután - megszárad, és kissé megmattul a felületük.
  11. Ezután 10 percig sütjük őket az előmelegített sütőben, figyelve, hogy ne égjenek meg. 
  12. Amikor kivesszük őket a sütőből, a sütőpapírt azonnal lecsúsztatjuk a tepsiről, hogy ne süljön tovább az aljuk. 
  13. Ha az összes macaron kész, méret szerint összepárosítjuk őket, majd szintén habzsákból tetszőleges, kb 2 mogyorónyi tölteléket nyomunk a közepükbe, és óvatosan összenyomjuk őket, hogy a krém elterüljön.
  14. Légmentesen záródó műanyag dobozba rendezgetjük őket és 1 éjszakára hűtőbe tesszük őket, hogy összeérjenek a töltelékkel. 

 

Csokoládé ganache töltelék
100 g 70%-os étcsokoládé
100 ml habtejszín
35 g vaj

A csokoládét egy fém keverőtálban apró darabokra törjük, a tejszínt forrásig hevítjük, ekkor levesszük a tűzről és a csokira öntjük, jól elkeverjük vele. Ekkor mehetnek bele a vajkockák is, amit szintén alaposan elkeverünk vele. A hűtőben kb. 15-20 perc alatt szilárdul megfelelő állagúra a töltelék.