KOSÁR: 0 termék 0 Ft

Hírek

Tefal Konyhai Tipp: Hogyan készítsünk házi karamellkrémet?

2014.04.22

 

A rendszeresen jelentkező ”Tefal Konyhai Tipp” sorozatunkkal olyan egyszerűen és gyorsan megvalósítható öleteket, praktikákat és recepteket mutatunk be, melyekkel garantált sikereket érhet el a konyhában!

Sokan óckodnak a karamellkészítéstől, holott egy pár perces, egyszerű műveletről van szó, melyet ha elsajátítunk, két további összetevő hozzáadásával pár perc alatt isteni karamellkrémet is készíthetünk belőle! A karamellkrém tökéletes töltelék lehet számos süteményhez, de egy csinos befőttesüvegbe téve remek ajándék is lehet belőle! Az ínyencek egy csipet sóvirággal sós-karamellkrémmé alakíthatják! 

 

Házi karamellkrém (hozzávalók - kb. 2,5-3 dl-hez):

  • 200 g kristálycukor
  • 100 g vaj
  • 200 ml tejszín

 

Vigyázat! A karamell rendkívül forró, ezért soha ne próbáljuk készítés közben megkóstolni, vagy kézzel belenyúlni!

 

 

1. A cukrot egyenletesen szétterítjük egy Tefal tapadásmentes serpenyőben, majd közepes lángon elkezdjük melegíteni. 

 

2. A cukor hamarosan olvadni kezd - nem szükséges, és nem is ajánlott kevergetni, de ha úgy látjuk, hogy nem olvad egyenletesen, akkor a serpenyő rázogatásával segíthetjük a cukorréteg egyenletes olvadását. Addig várjunk, amíg a teljes cukormennyiség világos-aranybarna színű karamellé nem alakul. Ne várjuk meg, amíg sötétbarna színt ér el, mert akkor már kesernyés lesz a belőle készített karamellkrémünk. 

 

3. Hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk, hogy teljesen összeolvadjon a karamellel. A serpenyő mozgatásával segíthetjük, hogy a vaj gyorsabban felolvadjon. 

 

4. Hozzáöntjük a kissé felmelegített tejszínt - ne ijedjünk meg, ha kissé bugyogni kezd. Egy fakanállal keverjük egyneművé, majd főzzük további 1-2 percig és vegyük le a tűzről. 

 

5. Miután levesszük a tűzről, folyamatosan egyre sűrűbb és sűrűbb lesz, de a kenhető állagot a hűtőben való tárolástól sem veszíti el. Ha szószos állagot szeretnénk elérni, adjunk hozzá 50-100 ml-el több tejszínt.