KOSÁR: 0 termék 0 Ft

Hírek

Tefal Recept: Choux, avagy francia képviselőfánk

2018.12.31

 

Az égetett tésztából készített desszerteknek Franciaországban nagy múltuk van és óriási népszerűségnek örvendenek. Ebből a tésztából készül az eclair, a paris brest és szilveszteri desszertjavaslatunk, a choux is, mely a magyar képviselőfánk felturbózott megfelelője. A legjobb benne, hogy az elkészítséhez nincs feltétlenül szükség profi konyhagépekre, egy tapadásmentes lábasszettel, mint a Tefal Ingenio Authentic, illetve egy fakanál és egy kézi mixer segítségével is elkészíthetjük a tésztát és a krémet egyaránt. 

 

 

Csokoládés choux

Hozzávalók (kb 20 db-hoz): 

Az égetett tésztához: 

  • 125 ml tej+víz (fele-fele arányban, de lehet 100% tej is)
  • 1 csapott tk porcukor
  • 1 csapott tk só
  • 55 g vaj
  • 70 g finomliszt
  • 2 tojás

 

A ropogós réteghez: 

  • 50 g finomliszt
  • 40 g vaj
  • 50 g cukor/barnacukor
  • 2 ek kakaópor

 

A csokikrémhez: 

  • 2,5 dl tej
  • 75 g cukor
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 25 g kukoricaliszt vagy kukoricakeményítő 
  • 120 g étcsokoládé

 

A tejszínhabhoz: 

  • 500 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 4-5 ek porcukor
  • 1 vaníliarúd magjai

 

  1. Az égetett tésztához a tejet, vizet, vajat, cukrot és sót felforraljuk egy közepes Tefal Ingenio tapadásmentes lábasban. Lehúzzuk a tűzről, majd egy fakanállal belekeverjük a lisztet - pár másodperc alatt egy labdává kell összeugrania. Ezután visszatesszük a tűzre és közepes lángon, folyamatos keveréssel 1-2 percig szárítjuk.
  2. A lábast levesszük a tűzről és hagyjuk kb 40 fokosra hűlni a tésztát, ezalatt elkészítjük a ropogós réteget: a szobahőmérsékletű, puha vajat egy fakanállal összekeverjük a liszttel, cukorral és kakaóporral, majd két sütőpapír között vékony lappá nyújtjuk és betesszük a mélyhűtőbe.
  3. Miután a tésztagombóc lehűlt, erőteljes mozdulatokkal belekeverjük a tojásokat - szép fényes, egynemű masszát kell kapnunk. 
  4. A kész tésztát habzsákba töltjük, majd 2 db sütőpapírral bélelt tepsibe kb. 3-4 cm-es köröket nyomunk, egymástól kb. 5 cm-es távolságban. A ropogós réteget kivesszük a mélyhűtőből és 3-4 cm-es köröket szaggatunk belőle, majd mindegyik fánk tetejére nyomunk 1 db-ot. 
  5. 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük a fánkokat, majd 160 fokra vesszük vissza a hőfokot és további 10 percig sütjük őket, közben ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesnek. A sütési idő leteltével a fánkok alaposan megnőnek, tetejükön felrepedezik a ropogós réteg és maga a tészta is aranybarna és ropogós lesz. A sütőt lekapcsoljuk, néhány percig még bent hagyjuk a fánkokat, majd rácson hagyjuk őket szobahőmérsékletűre hűlni. 
  6. Miközben a fánkok sülnek, elkészíthetjük a krémet: a tejet felforraljuk, közben a tojásokat egy habverővel kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzákeverjük a kukoricakeményítőt is a tojásokhoz. 
  7. Ezután a forrásban lévő tejet folyamatos keverés közben óvatosan hozzácsorgatjuk a tojásokhoz, majd az egészet visszatesszük a tűzre és közepes lángon sűrűre főzzük. Amíg meleg, belekeverjük a csokoládét is, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 
  8. A habhoz a habtejszínt, mascarponét, vaníliát és porcukrot stabil habbá verem egy kézi mixerrel, majd csillagcsövű habzsákba töltöm. 
  9. A kihűlt fánkok tetejét egy recés késsel levágjuk, az alját megtöltjük a kihűlt csokikrémmel, erre nyomjuk a vaníliás habot, majd visszatesszük a fánkok kalapjait és megszórjuk porcukorral. 

 

Tefal TIPP: A Tefal Ingenio edényszettekben található műanyag fedőknek köszönhetően az elkészült csokikrémet, vagy akár a betöltött vagy töltetlen fánkokat is tárolhatjuk bennük a hűtőben. Ha nem azonnal, hanem másnap esszük meg őket, akkor érdemes a fánkokat és a krémeket is külön tárolnunk, majd fogyasztás előtt néhány percre forró sütő tolni a betöltetlen fánkokat, hogy ismét ropogósak legyenek és csak miután kihűltek, betölteni őket.